Obavjesti

Tumor dojke je jedan od najvećih zdravstvenih strahova žene. Zu zebnju opravdava činjenicam da je rak dojke najčešća vrsta zloćudnog tumora koji se često razvija podmuklo, u formi bezvolnog tumora i bez subjektivnih tegoba. Broj oboljelih žena od ove bolesti svakim danom sve je veći, a žrtve s sve češće mlade osobe. Tumor dojke danas najveći je uzročnik smrtnosti žena.

Zašto pregled dojki ?

– Mnoge žene znaju koliko su važni redovni ginekološki pregledi, ali zaboravljaju na važnost pregleda dojki.

– Edukacija po pravilu treba da započinje u pubertetu sa prvom menstruacijom i izlučivanjem ženskih spolnih hormona.

– Dojke su simbol ženstvenosti i organ pristupačan samopregledu ali na žalost, iz prakse na našem podneblju imamo negativno iskustvo koje ukazuje da strah žene guši motiv za samopregledom.

– Inspekacija i palpacija dojki (samopregled) najvažniji je pedsuslov za rano oktrivanje tumora i njegovo uspješno liječenje.

– Cjelokupan pregled kod doktora podrazumjeva uzimanje porodične anamneze te detaljan pregled obje dojke i pazušnih jama u različitim položajima, pregled ultrazvukom i memografijom.

– Otkriće “KVRŽICE” u dojci ne mora biti zločudno, ali moramo sumnjati dok dijagnostičkim postupcima ne dokažemo suprotno.

– Medicinska saznanja omogućuju da je na vrijeme dijagnosticiran tumor u početnoj fazi izljećiv i imajući to u vidu, žene bi trebale dolaziti na kontrolne preglede dojki zamjenjujući strah naukom o preventivnim pregledima dojki.